« Blog Najaar vol verrassingen

‘Pardon’, hoor ik tijdens het tweede liedje dat we spelen. We doen de eerste show van Popronde 2009 in café De Fiets, Nijmegen. Het zou me niet verbazen als dit het kleinste café van de stad is. Een bandopstelling is niet echt mogelijk, dan maar in een rij van vier. ‘Pardon’, hoor ik weer. De man die me aanspreekt moet naar de wc, maar kan er niet door omdat de hals van mijn basgitaar de gang naar het toilet blokkeert. Popronde in een notendop.

Het is af en toe behelpen. Slepen met je versterkers door een drukke kroeg, drie kilometer verderop moeten parkeren omdat je met je busje het centrum van de stad niet in kan, of zelf de geluidsinstallatie opbouwen omdat de kroegbaas geen idee heeft. Behelpen? Ja. Maar genieten des te meer.

Zo stonden we in 2009 in een biker bar in Heerlen. Tijdens de soundcheck begon het al: ‘Hooomoooo’s!’. Voor je zie je een groep stoere meneren met tattoos en lang haar grinniken, ze zitten duidelijk niet te wachten op een band die iets anders speelt dan stevige bluesrock. Enkele weken later worden we op het laatste moment gebeld. ‘Een kroeg heeft toch besloten mee te doen, komen jullie naar Apeldoorn?’. Tuurlijk! Eenmaal daar blijkt het een restaurant te zijn. Waren we eerder te soft voor een biker bar, voor een restaurant gaat het zeker te hard. Ter plekke besluiten we het akoestisch aan te pakken, ook nieuw voor ons. Het gaat prima, totdat de ober met volgeladen dienblad van de trap stort. Als onze zanger vervolgens ook zijn zakje wiet kwijt is en al kruipend tussen de tafels doorgaat, is het tijd om te vertrekken.

Je maakt vlieguren, moet improviseren. In korte tijd speel je – als je het goed aanpakt – flink wat optredens. En meestal niet in een gelikt poppodium met een kleedkamer en gestreken handdoeken. Veel vaker is het een kroeg (of dus restaurant), niet per se geschikt voor een bandje.

Maar wat er ook gebeurt, het is altijd leuk en leerzaam, zelfs in een biker bar waar ze niet op je staan te wachten. Gewoon zien wat er op je afkomt en ervoor gaan. Daarnaast leer je een boel bands kennen, kan je lekker netwerken en zijn de afterparties legendarisch. Het circus is weer begonnen. We zullen zien welke verrassingen ons nu weer te wachten staan.

Early Adopters

Geschreven door: Early Adopters

Early Adopters. Rauwe gitaarpop uit het Limburgse Horst. De band ontleent zijn sound aan de gruizige gitaarmuziek van de jaren negentig. Ambachteli... » lees verder